2015. augusztus 24., hétfő

Levendula

Eljött az ideje a fiatal levendulatövek telepítésének.

fotó: pinterest

2012-ben egy tihanyi őstermelőtől vásároltam néhány levendula tövet, amiről akkor bővebben írtam is. Ezt az írásomat az alábbi linket olvashatjátok. » KATT IDE

fotó: KatBo

Az idén is már nagyon terveztem, hogy ősszel jónéhány új tövet vásárolok majd, már a helyét is határozottan tudtam. Látom a töveket magam előtt, ahogy 1-2 év múlva dúsan virágoznak majd a ház tövében.

fotó: pinterest
A hétvégén Tihanyban jártam, ahol meg is akartam venni a töveket a fent említett őstermelőtől, de aztán megálljt parancsoltam magamnak, hisz még nem tartanak ott a munkálatok, illetve az "Emberrel" sem egyeztettem a pontos részletekről.
Ígyhát elhalasztom jövő őszre ezt a projektet.

De addig is lehet, hogy újra megpróbálom a dugványozással való szaporítást.
2002 körül rozmaringot és levendulát dugványoztam, de csak a rozmaringgal jártam sikerrel.


fotó: pinterest
fotó: pinterest


Cserépbe dugtam néhány frissen levágott ágacskát, amiknek az aljáról leszedtem a leveleket, mert ott fog majd gyökeret ereszteni.
3 db hurkapálcát dugtam a cserébe, hogy a cserépre ráhúzott nejlonzacskót távol tartsa a növénykéktől.

A zacskót rágumiztam a cserépre, így egy kis üvegházat hoztam létre. Világos ablakba raktam a cserepeket. A zacskó falán keletkezett pára folyamatosan biztosította a nedvességet a gyökerezéshez.

Most találtam a levendula gudványozásáról egy nagyon jó kis videót Monty-tól.
A videó megnézéséhez a link » KATT IDE

Néhány hasznos gondolat Bartus Sándor levendula őstermelő honlapjáról:

Levendula ültetés:Földlabdásan és szabadgyökeresen is lehet ültetni a levendulát. Nagy dézsába vagy nagy cserépbe is lehet ültetni, de a szabad földbe az igazi. A szabadgyökeres palántákat ültetéskor jól be kell iszapolni, gyökerét és a bokrot kicsit visszametszeni. Akár szabadgyökeres levendulát, akár cserepes levendulát ültet, az ültetés utáni időszakban átmenetileg heti egy-két alkalommal öntözze a palántákat, amíg meg nem erednek! Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. A legfontosabb a sok napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. A bokrosodás elősegítésére minden évben virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A levendulabokor így időről időre megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Fővirágzása június-júliusban, másodvirágzása augusztus- szeptemberben van. Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 100 cm-re. Nagyobb telepítés esetén az ültetési távolság 50 cm x 150 cm.

Levendula gondozása:Az évenkénti rendszeres visszavágáson kívül, a levendula különösebb gondozást nem igényel, szárazságtűrő, kártevői nincsenek. Évente virágzás után felére-kétharmadára visszametszve folyamatosan megújul a levendulabokor. Virágát friss felhasználásra és szárításra a virágzás elején vágjuk le, olajlepárlásra a virágzás közepe felé arassunk. Ha időben arattunk nyáron, ősszel egy másodvirágzásra is számíthatunk. Semmilyen permetezésre nincs szükség. Levendula ültetése után hetente rendszeresen öntözzük, amíg rendesen be nem gyökeresedik a helyén. Szárazságtűrő növény, de a mérsékelt öntözést meghálálja.

A levendula szedése, szárítása:Virágzás elején, amikor a levendulavirágok még éppen nem nyíltak ki, szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Ha szárított virágdíszt szeretnénk, lefele lógatva kössük fel. A levendula őszi másodvirágzásának mennyisége a fele a nyári virágmennyiségnek. A levendula legmagasabb olajtartalma a virágzás közepén van, amikor a virágok fele már kinyílt.

Ha már szépen virágoznak a töveink és szárításra kerül a sor, akkor csokrokba kötve, lógatva szárítsuk őket. 

fotó: pinterest

Ha csak a virágra van szükségünk, akkor legpraktikusabb, hogy már az elején papírzacskót kötünk a csokorra, hogy minden megszáradt virágot be tudjunk gyűjteni.

fotó: pinterest

A megszáradt virágokat felhasználhatjuk édes ételízesítőnek, amihez nincs más dolgunk, mint a száraz virágokat összedarálni kristálycukorral.


fotó: KatBo

Készíthetünk belőle kekszet, tortát

fotó: pinterest
nyári frissítő limonádét :
fotó: KatBo



Személy szerint nagy kedvenceim a levendulás szappanok:

fotó: pinterest

fotó: pinterest
fotó: pinterest
fotó: pinterest
A szappanmasszába kevert levendulavirág a szappanosodási folyamat alatt megbarnul, ezért én leginkább csak a szappanmassza tetejére szórom a szárított levendula virágot.


fotó: KatBo
 Na és nem mellesleg számtalan dekorációs tárgy készíthető friss, illetve szárított virágból.

Illatzsákok:
fotó: KatBo

fotó: KatBo

fotó: KatBo

Illatbabák:

fotó: KatBo

fotó: KatBo
Gyertyatartók:

fotó: pinterest

fotó: pinterest

fotó: pinterest

fotó: pinterest

Egyéb dekorációk:
fotó: pinterest

fotó: pinterest
fotó: pinterest

Illatos levendulázást kívánok mindenkinek.

fotók: https://hu.pinterest.com/amihelyunkhu/levendula/

3 megjegyzés:

  1. Köszi ezt az összeállítást és a jobbnál-jobb fotókat. Nekem már a nagy bokrok szétszedése lesz aktuális, nem lehet tőlük eljárni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tipitá, látod milyen szerencsés vagy! :)
      Bárcsak nekem is ilyen gondom lenne majd pár év múlva. :)

      Törlés
    2. Tipitá, látod milyen szerencsés vagy! :)
      Bárcsak nekem is ilyen gondom lenne majd pár év múlva. :)

      Törlés